Melceü’t-Tabbahin Aşçıların Sığınağı pdf – Yandex indir

tarafından
10
Melceü’t-Tabbahin Aşçıların Sığınağı pdf – Yandex indir

“Basılan ilk Türkçe yemek kitabı hangisidir?” Aşina olduğumuz yarışma programlarından birinde bu soru sorulsa, birçoğumuz cevabı vermek için heyecanla butona basmayı bekleriz ve sıra bize gelirse yapıştırırız cevabı:MELCEÜ’T-TABBAHÎN.
İşte, 1844 yılında Mehmed Kamil tarafından kaleme alınan ve basılan ilk Türkçe yemek kitabı olarak bilinen Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı) adlı kitabı, Günümüz Türkçesi’ne ve günümüzde kullanılan ölçü birimlerine uyarlanmış haliyle okuyucularımızın istifadesine sunmakla mutluyuz. Gerek Osmanlı Mutfağı’na ilgi duyan, gerek o döneme ait yemek tariflerinden yararlanmak isteyen ve gerekse lezzetli yemekler deneyimlemek isteyen herkesin, başlı başına bir hazine olan bu kaynak kitapta aradığını  muhakkak bulacağını düşünüyoruz.
Çorbalardan, köftelere, külbastılara, kebaplara, salatalardan, turşulara, hoşaflara, helvalardan, baklava çeşitlerine, sütlü tatlılara kadar 300’e yakın tarifi içinde barındıran bu kitabı yayınevimiz yazarlarından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi Hakan Karcı, titiz bir çalışma sonucu günümüz Türkçesi’ne ve günümüz ölçü birimlerine çevirdi.
Mehmed Kâmil, her ne kadar önsözde, bu kitabın; «Ancak yazılan yemekler zevk ehlinin hakkı olup, yoksa, yemeğin hayırlısı hazır bulunandır, diyerek bir iki çiroz balığıyla meyhane köşelerinde neşe kayığına süvari» olanlar ve
«Yahni, kebap, bozcaaş  gelmez önüme asla,
Ey kem talih bahtıma, hep çorba hep çorba!»
nağmesini tutturanların bu kitaptan muaf olduğunu söylese de, biz, kitabın, yemek pişiren ve yemeği bir keyif olarak gören herkesin ilgisini çekeceğine eminiz.
Şanına yakışır bir şekilde, özenle yayına hazırlanan ve kalın kuşe kâğıda basılarak okuyucunun istifadesine sunulan kitabımız, yayınevimizle birlikte, doğru rota ile yeni ufuklara giden bir yolculuğa çıkan okurlarımızın ihtiyaç duyacağı enerjiyi lezzetle ve mükemmel yemeklerle elde etmesini sağlayacak kuşkusuz.
Mehmed Kâmil’in deyimini biraz değiştirerek söyleyecek olursak, “latifüt kıraat vel manzar” (okuması ve görünüşü hoş) bir kitap sunuyoruz sizlere, buyurun afiyetle okuyalım.
 
 

Melceü’t-Tabbahin Aşçıların Sığınağı isimli 132 sayfadan oluşan kitap ; Mehmed Kamil tarafından yazılmış ve KAPTAN KİTAP yayınevinin 29.11.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Melceü’t-Tabbahin Aşçıların Sığınağı pdf – Yandex indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.